Interventii chirurgicale de inalta complexitate la Spitalul Foisor!

 
În data de 20.05.2024, în cadrul Spitalului Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor a fost efectuata o intervenție chirurgicală spinală de înaltă complexitate pentru tratamentul unui caz cu afectare severă infecțioasă a coloanei vertebrale toraco-lombare, refractară la tratament medicamentos.

Este vorba de un pacient de 26 ani ani cu infecție TBC extinsă la nivel lombar și toracal și cu multiple abcese retroperitoneale fuzate la nivel pelvin și la nivelul coapsei drepte . A fost alcătuită o echipă multidisciplinară formată din doi chirurgi ortopezi, un chirurg generalist, un chirurg toracic și medic ATI.

Intervenția chirurgicală s-a desfășurat sub anestezie generală și a avut o durată de aproximativ 10 ore. Au fost necesare două aborduri chirurgicale. Printr-un abord anterior retroperitoneal și intra-toracic s-a practicat drenajul abceselor și rezecția a 3 corpi vertebrali sever afectati de infecție precum și reconstrucția acestora cu un implant specific de tip cusa de reconstrucție vertebrala expandabilă.

Apoi printr-un abord posterior s-a practicat fixarea cu instrumentație segmentară (șuruburi transpediculare și bare) a coloanei vertebrale pe zonele afectuate precum și drejanul abceselor intra-osoase. Pe tot parcursul intervenției echipa de ATI a menținut pacientul stabil și echilibrat iar detubarea acestuia a fost realizata fară probleme. În acest moment pacientul este monitorizat în secția ATI a spitalului urmând că în cel mai scurt timp să înceapă procesul de recuperare medicală.