Artroza genunchiului (gonartroza)

Ce este gonartroza?

Gonartroza este o afecțiune cronică degenerativă a articulației genunchiului care duce la deteriorarea progresivă a meniscurilor, ligamentelor si a cartilajului articular, astfel apărand durerea și limitarea mobilitătii genunchiului. Gonartroza reprezintă o problemă de sănătate importantă, netratată evoluția este progresivă cu accentuarea durerilor, limitarea mișcărilor articulare și deformare iar în stadiu tardiv se ajunge la invaliditate.

 

Factorii de risc care duc la apariția gonartrozei

Principalul factor în apariția gonartrozei o reprezintă vârsta înaintată asociata cu distrugerea progresivă a cartilajului articular. Alți factori ai apariției gonartrozei sunt :

 • Obezitatea
 • Suprasolicitarea articulară
 • Tulburări metabolice
 • Predispoziția genetică
 • Efortul fizic prelungit
 • Interventii chirurgicale la nivelul genunchiului

 

Simptomele gonartrozei

 • Durerea este cel mai important simptom al gonartrozei, fiind motivul pentru care pacienții se adresează medicului. Durerea care apare în timpul mișcării îl face pe pacient să evite mișcarea membrului afectat limitand activitatea fizice și profesionale avand ca rezultat reducerea uneori ireversibila a mobilității.
 • Tumefacție articulară.
 • Rigiditate la nivelul genunchilor.
 • Cracmente (Zgomote-Trosnituri) produse de genunchi la mișcare.
 • Sensibilitate la nivelul articulației.
 • Instabilitatea articulară.
 • Deformare de ax al membrului .

 

Complicațiile gonartrozei

În faza incipientă a gonartrozei, apare uzura și subțierea cartilajului articular cu apariția durerilor. Odată cu avansarea bolii, cartilajul articular dispare iar oasele articulației nu mai sunt protejate. Pierderea cartilajului articular determină o alterare a structurii si funcției si poate duce la o deformare care intretine procesul distructiv. În acest stadiu se instalează invaliditatea iar singurul tratament este cel chirurgical. Diagnosticul de gonartroză se pune prin intermediul investigării clinico-paraclinice, principala investigație fiind radiografia genunchiului afectat cu evidențierea artrozei si semnelor sale asociate. RMN-ul poate fi folositor in cazuri mai putin avansate, in care radiografia nu prezinta modificari importante.

 

Tratamentul gonartrozei

Tratamentul gonartrozei depinde de stadiul acesteia, existand tratament nonchirurgical și tratament chirurgical.

Tratamentul non-chirurgical este reprezentat de:

 • tratamentul medicamentos (se pot folosi: antiinflamatoare nesteroidiene și antialgicele); Tratamentul cu soluție vascoelastica îmbunătățește lubrefierea articulației, reduce durerea și crește mobilitatea, elasticitatea. Tratamentul medicamentos trebuie urmat pe o perioadă îndelungată de timp. Tratamentul cu antiinflamatoare va ameliora durerea și inflamația articulației. Tratamentul medicamentos nu vindecă articulația bolnavă, dar vor face viața mai ușoară pentru pacient reducând simptomatologia.
 • Kinetoterapia
 • Scăderea în greutate: pentru a reduce fortele la care este supusa suprafata articulara in timpul mersului si in ortosatismul prelungit este foarte importantă scăderea în greutate.

 

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical trebuie luat în vedere în momentul în care tratamentul medicamentos nu are efect asupra bolii sau aceasta se află într-un stadiu avansat. Artroplastia totală de genunchi presupune înlocuirea cartilajului articular degradat de la nivelul genunchiului, cu o endoproteză, cu piese dintr-un aliaj metallic (cobalt-crom, titan) ce prezinta 3 componente: o piesă femurală, una tibială, un insert (platou). Artroplastia totală de genunchi are ca scop eliminarea durerii, creșterea mobilității și îmbunătățirea calitații vieții pacientului.

 

Pregătirea de intervenție

Înaintea intervenției chirurgicale, este necesară examinarea și investigarea completă a stării de sănătate a pacientului prin consult cardiologic, radiografii, analize de laborator si alte consulturi de specialitate daca pacientul prezinta patologie asociata importanta. Lista completă a documentelor și analizelor medicale este necesara la internare. Pacienții sunt rugați să nu mănânce și să nu bea nimic cu 8 ore înainte de operație.

ntervenția chirurgicală de protezare durează circa 2 ore, pacienții pot merge încă de a două zi postoperator cu ajutorul unui cadru de mers.Operația este efectuată sub anestezie generală sau prin rahianestezie (anestezie spinală). Accesul la articulația afectată se face printr-o incizie de aproximativ 15 cm, în partea anterioară (față) genunchiului, sunt îndepărtate porțiuni din os, împreună cu cartilajul deteriorat, apoi acestea sunt înlocuite cu componentele protetice, din metal, plastic sau material ceramic.

 

Postoperator

După operație, pacientul rămâne în prima zi în secția de terapie intensivă, următoarea zi pacientul este mutat pe secție cu o variabilitate în funcție de revenirea după anestezie și operație. Ca și medicație postoperatorie aceasta este medicația antialgică, tratament antibiotic în cazurile în care este indicat tratamentul antibiotic, tratamentul anticoagulant pentru aproximativ 30 zile postoperator, kinetoterapie cu ajutorul unui medic kinoterapeut care va învață pacientul cum să meargă în siguranță și ce mișcări sunt premise. Spitalizarea durează între 5-7 zile in functie de recuperarea post-operatorie a pacientului.

 

Urmărirea evoluției și recuperarea postoperatorie

Pacienții vor fi revazuti postoperator la 6 saptamani, 3 luni, 6 luni, 1 an și apoi anual până la 5 ani apoi din 5 în 5 ani. Pansamentul trebuie schimbat la 2 zile, firele de sutura vor fi scoase după aproximaitv 21 zile de la operație de către personal calificat. La ieșirea din spital se poate călca cu toată greutatea pe membrul inferior operat. Deplasarea, urcatul și coborâtul scărilor se for face cu ajutoul unui cadru de mers sau a cirjelor. De obicei, se renunță la cadru sau cârje în 4-6 săptămâni de la operație. Recuperarea pe termen scurt, durează în medie 4-6 săptămâni, majoritatea activităților normale cotidine fiind reluare într-o perioadă de 3 până la 6 săptămâni de la operație precum și reluarea altor activități casnice normale, precum statul jos, statul în picioare și urcatul scărilor. Majoritatea pacienților reiau șofatul la 6 săptămâni de la operație. Recuperarea pe termen lung, durează de obicei pînă la 12 luni, la finalul acestora pacientul fiind complet vindecat și putand sa se întoarca la activitatea obișnuită.

 

Complicații ale operației de protezare a genunchiului

 • Tromboza venoasă profundă și trombembolismul pulmonar : Formarea cheagurilor de sânge în venele de la picioare. Este foarte importantă mobilizarea cât mai timpurie, purtarea unor ciorapi medicinali elasitci și medicația anticoagulanta.
 • Infecția: Infecția poate apărea la nivelul inciziei sau la nivel profund, în jurul protezei. Înainte de operație vor fi administrate antibiotice pentru a reduce riscul infecției.
 • Sângerări: leziuni produse vaselor de sânge din jurul genunchiului ce pot apărea în timpul intervenției chirurgicale.
 • Fracturi: Femurul, rotula sau tibia se pot fractura în timpul operației.
 • Leziuni nervoase : leziuni produse nervilor din jurul genunchiului pot apărea în timpul intervenției chirurgicale.
 • Rigiditate : Este necesar că pacienții ce au suferit o intervenție chirurgicală de protezare a genunchiului să urmeze un program de recuperare (kinetoterapie).
 • Degradarea implantului : Supraviețuirea implanturilor durează în medie aproximativ 15 ani. Poate aparea degradarea implantului si a suprafețelor sale (polietilenei) sau decimentarea lui.
 • Respectarea indicațiilor chirurgului ortoped si a echipei de recuperare precum și protecția genunchiul implantat sunt cele mai bune metode de a menține pe termen lung rezultatele pozitive ale intervenției chirurgicale suferite.

 

Rezultatele protezării genunchiului

Îmbunătățirea mobilității genunchiului și dispariția simptomatologiei algice este obiectivul principal al artroplastiei totale de genunchi, noul genunchi va putea fi întins și îndoit suficient. Pacientul poate simți ocazional un disconfort sau dureri usoare. Pacientul trebuie să protejeze noul genunchi (controale regulate, evitarea traumatismelor la nivelul acestuia, scăderea ponderală,efectuarea de exerciții fizice ușoare.)