Stenoza de canal lombar

Stenoza de canal lombar reprezinta îngustare canalului spinal, comprimand structurile nervoase de la acest nivel.; este o afecțiune degenerativă care afectează persoanele peste 60 ani.


Îngustarea canalului rahidian are loc de obicei lent, pe parcursul multor ani sau decenii, prin pierderea înălțimii discului intervertebral și bombarea discului restant în canalul spinal, alaturi de hipertrofia proceselor articulare si a ligamentului galben.


Principalele simptome ale stenozei de canal lombar includ:

  1. durere coloana lombara carae aparae la distante din ce in ce mai mici de mers, care se amelioreaza caracteristic la pozitia de flexie a coloanei vertebrale
  2. senzatia de “picioare grele”
  3. in cazuri rare, deficit motor sau tulburarari sfincte


Investigatiile imagistice recomnadate cuprind : radiografii coloana lombara, examen CT care permit masurarea dimensiunilor canalului lombar sau RMN.
Tratamentul recomandat este conservator in cazurile necomplicate sau chirurgicala daca pacientul prezinta simptome de deficit neurologic.

Tratamentul conservator presupune:

  1. administrarea de medicamente cu scopr decontracturant muscular antialgic si antiinflamtor
  2. terapie fizica ce conta in program de fizio si kinetoterapie cu scopul de a tonifia musculature paravertebrala si de a imbunatati caitatae vietii pacientului

Tratamentul chirurgical este indicat, in principal, pacientilor care se prezinta sau dezvolat deficit neurologic sau tulburari sfincterine si presupne decomprimarea canalului spinal prin laminectomie, insotita sau nu de fuzikune vertebrala.